“Ik ben zo moe, zo ontzettend moe!” … ze is zichzelf compleet vergeten

Aangenaam ‘bij ATY’
4 juni 2016
Totaaloverzicht

“Ik ben zo moe, zo ontzettend moe!” … ze is zichzelf compleet vergeten

Ze is 27 en moe, zo ontzettend moe. Ik vraag haar naar de basis van haar vermoeidheid. Ze haalt vragend haar schouders op: ‘Bij de huisarts was niks te vinden. Zeg jij het maar…’.

We gaan samen dieper op haar achtergrond in. Ze kijkt goed terug op haar jonge jaren, kwam gemakkelijk mee op school en ook haar studentenleven verliep zonder grote problemen, hoewel ze merkte dat ze minder energie had dan ze gewend was. Nu, aan het begin van haar carrière, is ze op. Ze kan niet meer.

De strategie in haar leven is gebaseerd op het ontvangen van waardering van anderen.

Tijdens onze gesprekken heb ik een voorbeeldige en sympathieke gesprekspartner, ze vraagt zelfs om meer huiswerk zodat beter kan werken aan haar probleem. En daar hebben we de angel…. Deze jonge vrouw is in haar leven vooral bezig met de ander te behagen. Zij is zichzelf compleet vergeten. ‘Bij goede resultaten krijg ik waardering.’ is een gedachte die vaak langskomt. Die waardering voelt goed, smaakt naar meer. De strategie in haar leven is gebaseerd op het ontvangen van waardering van anderen. Daar is ze in de loop der jaren goed in geworden.

Met het stilstaan bij dagelijkse keuzes leert ze haar vermogens om zelf te twijfelen, zelf antwoorden te zoeken en zelf te kiezen te ontwikkelen.

Logische vragen als: ‘Wat zou jij willen doen dit weekend’, ‘Wat doe je graag’, ‘Hoeveel slaap heb jij nodig’, ‘Waar zou jij heen willen op vakantie’, ‘Wat vind jij lekker op brood’, ‘Waar ontspan jij van’, worden dagelijkse uitdagingen om mee te oefenen. Met het stilstaan bij dagelijkse keuzes leert ze haar vermogens om zelf te twijfelen, zelf antwoorden te zoeken en zelf te kiezen te ontwikkelen. Door in schijnbaar onbelangrijke keuzes jezelf te trainen leert ze een nieuwe manier van denken die niet afhankelijk is van andermans waardering.

Ze kiest haar eigen weg en dat geeft hernieuwde energie.

Met dit inzicht traint ze zichzelf om te durven kiezen. Als haar coach support ik haar eigen keuzes, leg ik gedragspatronen uit, stel vragen en spiegel haar gedrag. Aan het begin voelen eigen keuzes maken onnatuurlijk aan, ze is het zo anders gewend! Gelukkig houdt ze vol, en in de loop van tijd geven deze eigen keuzes vertrouwen. De waardering van de ander is nog steeds fijn, en dat is prima. De omslag vindt plaats als ze merkt dat ze er minder afhankelijk van wordt. Ze kiest haar eigen weg en dat geeft hernieuwde energie.

Herken je dit?

Herken je het bovenstaande verhaal uit mijn dagelijkse praktijk? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Heb je een hulpvraag of meerdere hulpvragen? Stel ze mij via het contactformulier of bel me via +31651860788.

Met krachtige groeten,
ATY Hollander | therapeut en coach

bij-ATY-over-aty-zelf